Stima de sine se referă la modul în care ne prețuim pe noi înșine și la percepțiile noastre despre cine suntem și de ce suntem capabili.
O stimă de sine scăzută înseamnă să te simți inferior și să crezi că nu valorezi cine știe ce.
O stimă de sine ridicată arată că ești conștient de valoarea pe care o ai.
Totul începe în copilărie. Dacă părinții ne-au iubit și am primit suficiente semne de prețuire din partea lor, avem, în general, o părere bună despre noi înșine. Desigur, acest lucru nu se întâmplă întotdeauna, căci pot interveni și alți factori, precum: hărțuirea morală, în special la locul de muncă, este extrem de distructivă; o relație de cuplu violentă, în care unul dintre soți îl devalorizează în mod regulat pe celălalt ( fizic sau verbal), este și ea foarte nocivă.
Din fericire, există diferite metode care permit îmbunătățirea stimei de sine.
Iată câteva dintre ele:
- Fii blând cu tine însuți! Apreciază-te!
- Încearcă să îți recunoști aspectele pozitive!
- Concentrează-te pe relații pozitive!
- Dăruiește și celorlalți aprecierile tale!
- Familiarizează-te cu criticile constructive!
- Fii bun fără să încerci să fii perfect!
- Liniștește Copilul din tine!
- Evită Persecutorii și Salvatorii!
- Încetează să te mai sabotezi!
- Ai grijă de psihicul tău!
În lipsa unei stime de sine este foarte dificil să ne bucurăm de viață, să conștientizăm că avem dreptul de a fi prezenți, de a avea locul nostru, de a ne face înțeleși și văzuți.
În stima de sine un rol important îl are imaginea pe care o ai despre corpul tău, dar și despre ținuta și gestica trupului.
Îmbunătățindu-ți stima de sine vei afla că poți și meriți să fii fericit atât în relația cu tine însuți, cât și în relația cu ceilalți.
*** Putem afla împreună care este modul în care te raportezi la ceilalți, care este structura ta interioară și cum comunici cu ceilalți.
*** Dacă acest text te-a ajutat să găsești un răspuns sau să-ți pui o întrebare și ești interesat să îmbunătățești anumite aspecte personale legate de acest subiect ori pur și simplu vrei să afli mai multe detalii, îmi poți scrie la adresa de e-mail: psihologsimonaionita@gmail.com sau pe Facebook Messenger
** Dacă ai nevoie de o ședință de consiliere, găsești detalii legate de servicii, programări și prețuri aici: https://psihologsimonaionita.ro/servicii-si-preturi/