Categorii
Psihologie

Căsnicia conștientă

Iubirea are la bază atașamentul. Atașamentul se formează în copilărie, este un mecanism înnăscut care leagă bebelușul de mama sa. Calitatea sau tipul de atașament format în copilărie influențează decisiv dezvoltarea stilului de atașament al viitorului adult.

În psihogenealogie se spune că atragem un soț/ soție cu care vom împărți în mod inconștient o problemă identică sau complementară.

Harville Hendrix, terapeut de cuplu și autor american, descrie o căsnicie conștientă ca fiind ”una în care este promovată creșterea psihologică și spirituală”.

Căsnicia conștientă este creată prin încercarea de a deveni conștienți de „bagajul emoțional” pe care fiecare partener îl aduce în relație; rezolvarea posibilelor probleme care apar din „confruntarea” bagajului emoțional al partenerului și colaborarea pentru a găsi modalități creative de a face față ”bagajelor emoționale” proprii și ale celuilalt.

Iată câteva dintre caracteristicile căsniciei conștiente în viziunea lui Harville Hendrix:

  1. Partenerii realizează că dragostea are un scop ascuns și anume vindecarea rănilor din copilărie.
  2. Învață să creeze imaginea mai adecvată a celuilalt și să începă să vadă cine este cu adevărat.
  3. Își asumă responsabilitatea de a-și comunica reciproc dorințele și nevoile.
  4. Interacțiunile devin premeditate, partenerii se antrenează pentru a se comporta într-o manieră constructivă și nu acționează fără să gândească înainte, cum se întâmplă în căsnicia inconștientă.
  5. Învață să prețuiască nevoile și dorințele partenerului la fel de mult ca pe ale lor.
  6. Își accceptă partea întunecată a propriei personalități, recunoscând că este o persoană cu părți pozitive și negative.
  7. Acceptă dificultatea de a crea o căsnicie fericită.

Pune-ți următoarele întrebări pentru a afla dacă trăiești într-o căsnicie de tip conștient sau inconștient:

  1. Când apare un conflict (inevitabil), ești la fel de dispus(ă) să iei în considerare propria ta responsabilitate pentru situație, mai degrabă decât să cauți doar vina și să schimbi cealaltă persoană?
  • Sunteți la fel de dispuși să fiți vulnerabili unul cu celălalt? Este sigur pentru tine să fii vulnerabil(ă) cu partenera/ partenerul?
  • Soțul (soția) tinde să fie curios în legătură cu ceea ce se întâmplă cu tine sau presupune în mod constant că ești un ”obiect fix”?
  • Sunteți la fel de dispuși să purtați conversații incomode? În timpul acestor conversații, sunteți la fel de dispuși să căutați propria responsabilitate, să vă ascultați unul pe celălalt, să limitați presupunerile?
  • Dacă majoritatea răspunsurilor sunt NU înseamnă că trăiești într-o căsnicie de tip inconștient. Dacă majoritatea răspunsurilor sunt DA, FELICITĂRI, trăiești într-o căsnicie de tip conștient!

Putem afla împreună care este stilul vostru de atașament și cum puteți să reduceți disfuncționalitățile apărute pentru a vă bucura împreună de o căsnicie conștientă.

*** Dacă acest text te-a ajutat să găsești un răspuns sau să-ți pui o întrebare și ești interesat să îmbunătățești anumite aspecte personale legate de acest subiect ori pur și simplu vrei să afli mai multe detalii, îmi poți scrie la adresa de e-mail: psihologsimonaionita@gmail.com sau pe Facebook Messenger

** Dacă ai nevoie de o ședință de consiliere, găsești detalii legate de servicii, programări și prețuri aici: https://psihologsimonaionita.ro/servicii-si-preturi/

*** Recomandări de lectură:

  1. ”Împreună la bine și la greu”, de Harville Hendrix, Helen Lakelly Hunt – editura Pagina de Psihologie
  2. ” Dăruiește iubirea care vindecă”, de Harville Hendrix, Helen Lakelly Hunt – editura Herald

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *