Este o provocare să comunici cu copiii mici, deoarece aceștia încă învață și testează cum să vorbească în propoziții și au dificultăți în a înțelege ce le spun adulții. Este de datoria părinților să comunice cu ei clar și eficient.
Un „truc” parental pentru a atinge acest obiectiv este ca părinții să se ghemuiască la nivelul copilului lor atunci când vorbesc cu el. Această abordare ”între patru ochi” îi ajută pe copiii mici să absoarbă ceea ce li se spune într-un mod mai puțin intimidant, în comparație cu adulții care le vorbesc ”de sus”. Este o practică este eficientă, deși nu este folosită frecvent de părinți.
Atunci când ne aflăm la nivelul copilului, atenția pe care i-o acordăm trimite un mesaj puternic: „Vino la mine, ești important și vreau să-ți răspund”. Exprimarea disponibiltății emoționale ajută la comunicarea multor mesaje importante.
Primii trei ani de viață ai unui copil sunt esențiali pentru construirea unei relații pozitive părinte-copil, deoarece se formează dorința copilului de a dezvolta relații emoționale cu ceilalți, precum și de a le menține în următorii ani.
Astfel de relații ajută la construirea empatiei: copilul va învăța cum să fie grijuliu, modelând grija părinților pentru el.
*** Dacă acest text te-a ajutat să găsești un răspuns sau să-ți pui o întrebare și ești interesat să îmbunătățești anumite aspecte personale legate de acest subiect ori pur și simplu vrei să afli mai multe detalii, îmi poți scrie la adresa de e-mail: psihologsimonaionita@gmail.com sau pe Facebook Messenger
** Dacă ai nevoie de o ședință de consiliere, găsești detalii legate de servicii, programări și prețuri aici: https://psihologsimonaionita.ro/servicii-si-preturi/