Categorii
Parenting

Moduri în care îți poți ajuta copilul să învețe să împartă și să dăruiască

✔ Evidențiază exemplele personale

Una dintre cele mai ușoare metode de a-ți învăța copilul cum să împărtă cu alții este să insiști asupra situațiilor în care ai împărțit sau dăruit chiar tu.

Ai putea spune: „Ai observat că Irina i-a dat ursulețul prietenei sale când era tristă? A fost un gest frumos.” Sau: „Uite! Tata a fost atât de drăguț să împartă ultima cupă de înghețată cu mine!”

Afirmăți sentimentele

Când copilul tău are dificultăți în a împărtăși, gândește-te ce aspect personal provoacă acest comportament la copilul tău. De asemenea, copilul trebuie să înțeleagă că împărtășirea obiectelor reprezintă o înțelegere temporară cu partenerii de joacă.

Ai putea spune:Știu că îți plac mult păpușile și poate îți e greu să le împarți, dar te asigur că Gloria ți le va da înapoi când va termina jocul.”

Permite copilului tău să pună de-o parte jucăriile preferate

Dacă știi că există anumite obiecte pe care copilul tău nu vrea să le împartă, ia în considerare să puneți aceste obiecte într-un loc sigur înainte de primirea celorlați tovarăși de joacă.

Nu-ți forța copilul să împartă

Forțarea copilului tău să adopte orice comportament creează adesea probleme mai grave, cum ar fi furie sau frustrare crescută.

În schimb, poți să-ți ajuți copilul să recunoască emoțiile celuilalt copil, să-i oferi copilului tău alte două opțiuni acceptabile sau să redirecționezi ambii copii către o activitate complet diferită.

Încurajeazăți copilul să găsească soluții

Pentru a ajuta copiii mici să găsească soluții la dilemele lor, poate fi o idee bună să le ceri lor o rezolvare.

Ai putea spune: „Văd că amândoi doriți această jucărie. Ce putem face ca să putem rezolva această problemă?”

Oferă o laudă specifică

Ai putea spune: ”Ai făcut o treabă grozavă împărțindu-ți creioanele azi! Cred că ai ajutat-o pe Gloria să se simtă cu adevărat fericită!”

*** Dacă acest text te-a ajutat să găsești un răspuns sau să-ți pui o întrebare și ești interesat să îmbunătățești anumite aspecte personale legate de acest subiect ori pur și simplu vrei să afli mai multe detalii, îmi poți scrie la adresa de e-mail: dezvoltarepersonala.psihologie@gmail.com sau pe Facebook Messenger

** Dacă ai nevoie de o ședință de consiliere, găsești detalii legate de servicii, programări și prețuri aici: https://psihologsimonaionita.ro/servicii-si-preturi/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *